Lille Bois-Blanc town hall

This project for a community town hall in Northern France (Lille) is a result of a reflexion over the right typology for a mixed program of 900 square meters distributed in three levels.
Office building, « house » or theatre ? Our vision consists of a « prism » building encouraging its visitors and inhabitants to « share » the City.  Legible and generous, the proposal associates the archetypical form of the House inspired by the surrounding Flemish fabric with that of a contemporary, iconic equipment. Wide, selective openings frame the outside landscape and offers generous views over the nearby Canal, a precious skin composed of contemporary enamelled tiles vibrates at daylight and demultiplies light diffractions; the façades and roof envelope in cold tones are counterbalanced by a warm interior vibrating towards the outside. At night, when lit up, this building transforms itself into a public lantern reconfigurating the whole urban sector it occupies. Open and welcoming, it proposes a desirable environment.

Quelle typologie pour un programme mixte de 900 mètres carrés sur trois niveaux ? Un bâtiment de bureaux, de logements ou bien une salle de spectacle ? Nous proposons un prisme pour partager la ville : un bâtiment simple et généreux, qui associe la forme de la maison à celui de l’équipement symbolique.
Cette double nature active des puissances unifiées en un propos compact et lisible qui prend la forme d’une lanterne en lien constant avec son environnement. L’enveloppe du bâtiment est percée d’ouvertures choisies, donnant à voir en permanence  l’extérieur. Son implantation est en relation avec le canal. Sa morphologie est issue de figures connues dans les environs immédiats. En plus de la reconfiguration d’une parcelle urbaine, il s’agit d’un bâtiment représentatif à l’échelle de la ville/territoire, à la fois ouvert et accueillant: un environnement désirable.