The Architecture Foundation new building competition

This project starts with the idea that the building could be a growing vertical garden, and aims to lend a contemporary perspective on the history of English architecture and landscape. This is articulated through three elements. 
- First, the façade is a climatic “membrane” wall that shields the building from the elements. 
- Second, a cut through the “house” opens the building up and raises the plan into section. 
- Third, in the course of this inversion process, the “garden” climbs from the court onto the roof. The project deliberately articulates the known (house + garden) and the unknown (membrane + inside/out logic). This juxtaposition generates a soft and ever-changing experience of the uncanny. New communication and interface networks should characterize this building as a relational space about architecture, city experience, landscape and environmental design.
Source :  Edited version of architects’ statement – AF exhibition Catalogue
Invite competition shortlist : AWP/a-Graft, AOC, Caruso St John, Foreign Office Architects, Zaha Hadid, Lacaton et Vassal, MVRDV, Bernard Tschumi.  AWP/a-Graft : RUNNERS-UP (2° prize)

Pour concevoir le nouveau centre d’exposition et de conférences de l’Architecture Foundation de Londres, nous avons donné une perspective contemporaine à l’histoire de l’architecture et au jardin anglais, en développant le concept de « jardin vertical croissant », articulé par trois éléments.
– La façade, d’abord, est une membrane climatique protégeant le bâtiment des éléments.
– Ensuite, une faille dans la « maison » ouvre le bâtiment et renverse le plan en coupe.
– Le jardin, enfin, pris dans ce processus d’inversion, grimpe de la cour jusque sur le toit.
Ce projet articule délibérément le connu et son inverse. Cette juxtaposition génère une douce étrangeté chaque fois renouvelée. Les nouvelles communications et les réseaux d’échange font de ce bâtiment un espace relationnel dont le sujet est l’architecture, l’expérience urbaine, le paysage et le design environnemental.